01-06-2025 TR Saat : 13:26
Alt etiket (alt text) kararması, web sitenizdeki görsellerin alt etiketlerinin ya tamamen eksik olması ya da SEO açısından değersiz, anlamsız ifadelerle doldurulması durumunu ifade eder. Bu durum, arama motorlarının görsellerinizi anlamasını ve dizine eklemesini zorlaştırarak, sitenizin SEO performansını olumsuz etkiler. Basit bir ihmal gibi görünse de, alt etiket kararması sitenizin görünürlüğüne ket vuran önemli bir faktördür.
Peki, alt etiket kararmasına ne sebep olur?
Bilinçsizlik: Webmaster\'ların ve içerik üreticilerinin alt etiketlerin SEO ve erişilebilirlik açısından önemini yeterince kavrayamaması.
İhmal: Yüksek görsel sayısı olan sitelerde alt etiket eklemeyi unutmak veya üşenmek.
Yanlış Anlama: Alt etiketlerin sadece arama motorları için olduğunu düşünerek, anahtar kelime yığılması yapmak veya alakasız metinler eklemek.
Otomasyon Hatası: Bazı içerik yönetim sistemlerinde (CMS) veya eklentilerde varsayılan olarak uygunsuz alt etiketler üretilmesi.
Alt Etiket Kararmasının Sonuçları:
Düşük SEO Performansı: Arama motorları, görsellerinizi anlayamadığı için sıralamada geriye düşebilirsiniz.
Erişilebilirlik Sorunları: Görme engelli kullanıcılar, ekran okuyucuları aracılığıyla görsellerin içeriğini öğrenemezler.
Kötü Kullanıcı Deneyimi: Görseller yüklenmediğinde, alt etiketler açıklayıcı olmadığı için kullanıcılar görselin ne hakkında olduğunu anlayamazlar.
Marka İmajı Zararı: Profesyonelce yönetilmeyen bir site algısı yaratır.
Alt Etiket Kararmasını Önleme Yolları:
1. Bilgilendirme: Ekibinizi alt etiketlerin önemi konusunda eğitin.
2. Denetim: Düzenli olarak sitenizdeki görsellerin alt etiketlerini kontrol edin ve eksik veya hatalı olanları düzeltin.
3. İyi Uygulamalar:
Her görsel için açıklayıcı ve alakalı alt etiketler kullanın.
Anahtar kelimeleri doğal bir şekilde kullanın, yığılmadan kaçının.
Görselin içeriğini en kısa ve öz şekilde tanımlayın.
Boş alt etiketlerden kaçının.
4. Araçlar: SEO denetim araçları kullanarak alt etiket eksikliklerini tespit edin.
Siz de web sitenizde alt etiket kararması yaşadığınızı düşünüyor musunuz? Alt etiket optimizasyonu için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz? SEO stratejilerinizde görsel optimizasyonuna ne kadar önem veriyorsunuz? Tecrübelerinizi ve fikirlerinizi bizimle paylaşın!